Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sokolovská uhelná - ekologická zvěrstva ....

Asi největším regionálním znečišťovatelem je Sokolovská uhelná .  Škody , které po této společnosti vznikly a dále vznikají , snižují atraktivitu tohoto regionu . I v současné době , kromě jiných neekologických aktivit tato společnost provozuje vozidla , která produkují velké množství toxických a rakovinotvorných látek . Tyto látky vznikají zejména spalováním paliv ve zcela nevyhovujících vozech jako např. Praga V3S . Na druhou stranu je ekologicky šetrný provoz , elektrické kolejové dopravy (přepravy) .   

Bohužel i sami zaměstnanci této společnosti , se účastní ekologické devastace životního prostředí . Pro zaměstnance je to "práce" , ale co je to za práci při které dochází k zamoření vzduchu , půdy , vody toxickými zplodinami , znetvoření krajiny .. ? Na zrekultivovaných územích dochází k výskytu olejových skvrn i na některých vodních "zdrojích" . Zřejmě pozůstatek "odpovědného" nakládání s nebezpečnými odpady . Kolik sudů s použitými  syntetickými oleji  , ropného původu skončilo pod tunami jílu ? 

Kolik zaměstnanců jezdí diesely a diesely bez funkčních nebo neexistujících filtrů pevných částic ?  

Houbaření na těchto znečištěných územích může být velkým hazardem se zdravím . Kromě toho , že některé houby pomáhají rozkládat látky , které znečišťují půdu tak mají houby i schopnost některé toxické látky absorbovat , včetně ropných látek a těžkých kovů . 

Z botanického hlediska jsou znečištěná území zajímavá mutací některých rostlin , kdy vznikají velmi zajímavé mutace , známých rostlin . Tyto mutace vznikají pravděpodobně působením mutagenních látek , kterými je půda na těchto územích značně znečištěna . U lidí tyto mutagenní látky způsobují závažná onemocnění jako je např. rakovina , ale tyto látky mohou být zodpovědné např. i za vysoký výskyt alergií a astmatu .