Jdi na obsah Jdi na menu
 


Panelákový Kutil (Panelákový Termit) .

     Vrtačka parohačka ....

 Vrtačka parohačka je vlastně běžně používaná vrtačka s příklepem  , ale jak název napovídá používá se výhradně na vrtání děr za účelem zavěšení parohů na zeď .

 Používání vrtačky parohačky je poměrně rozšířený jev a to hlavně v podzimním a jarním období kdy dochází k nejmasivnějšímu shazování paroží .  V přírodě shazují paroží např. Jeleni paroháči , v lidské říši shazují parohy (prostě řečeno) paroháči (cornuto) , kterým parohy nasazují nevěrné manželky .

 Samotný průběh stržení parohů z lebky Jelena paroháče připomíná rituální tanec kdy samec po nalezení vhodného stromu o který parohy strhne ,zahájí samotný shazovací rituál pobíháním okolo kmenu a s ladnými  pohyby a skoky čeká na nejvhodnější pozici a poté se rozeběhne proti kmeni a parohy většinou po několikátém nárazu strhne . V jiných případech dochází ke stržení paroží zaklíněním paroží do větvoví .

Paroháčům v lidské říši zůstávají často parohy  tak dlouho dokud sami neodpadnou . V minulosti se někteří paroháči zbavovali parohů zavěšením hlavy do smyčky  v koruně stromů , tento pokus však končil nezřídka tragicky , protože se paroháč mnohdy z neopatrnosti oběsil a zemřel . Dnes se paroháči zbavují parohů rychlou jízdou v automobilu , kdy za jízdy vystčí hlavu s parohy z okénka automobilu a strhnou si celou parohatou nádheru o protijedoucí automobil .